Hur ser framtiden ut för snabblånebranschen?

Smslån har funnits i snart 15 år och är en låneprodukt som är här för att stanna. Man har visserligen även innan smslåneföretagen börja dyka upp på marknaden kunnat få blancolån genom banker och kreditinstitut men det har aldrig varit lika enkelt och snabbt som de mikrolån som kom år 2005. Det kommer alltid finnas situationer då man snabbt behöver tillgång till kontanter och därmed så kommer det också även i framtiden att finnas smslån eller varianter på denna låneform.

Smslånebranschens historia

När man började erbjuda snabba lån på den svenska marknaden år 2005 så var syftet med lånen lite annorlunda än det är idag. Från början så var tanken att personer som var i behov att kontanter snabbt skulle kunna ansöka om ett smslån genom att skicka ett sms eller ansöka om ett smslån på nätet. Under låneföretagens öppettider, som ofta omfattade sena kvällar och även helger, skulle en låntagare kunna få sin ansökan beviljad och sina pengar utbetalda omgående, ofta redan inom 15 minuter. På den tiden så vände man sig främst till personer som snabbt behövde kontanter för att betala en restaurangnota eller till personer som fått slut på sin hushållskassa och snabbt behövde pengar för att handla mat. Från början så jämförde man ett smslån med ett vanligt handlån som man betalade tillbaka direkt då man fick sin lön. Detta ledde till många kontroversiella nyheter om snabblånen.

Idag så kan man få högre lånebelopp och även välja längre amorteringstider för återbetalningen vilket gör att ett smslån mer börjar likna ett traditionellt lån, med den skillnaden att det går snabbt att ansöka om ett smslån, få det beviljat och pengarna utbetalda direkt, då man som bäst behöver dessa. De bästa snabblånen kan därmed fortfarande konkurrera ut de lån som exempelvis banker erbjuder då kostnaden, i relation till lånets storlek, ofta inte skiljer så dramatiskt men även att det vanligtvis tar lång tid innan man får ett definitivt besked och därmed sina pengar utbetalda från en bank.

Fördelar med ett smslån

Fördelen med smslån är att man idag kan ansöka om större belopp men även betala tillbaka smslånet på längre tid, vilket innebär att ett smslån inte behöver bli en så stor belastning på låntagarens månadsekonomi. Det innebär att ett smslån kan användas för flera situationer där man snabbt behöver låna pengar som exempelvis om bilen går sönder, ett kylskåp slutar fungerar, till en födelsedag eller då reskassan tryter på en semester.

Framtidens snabblån

Eftersom det alltid kommer att finnas ett behov av att snabbt kunna erhålla ett handlån även i framtiden, då alla inte har någon vän eller familj att fråga eller kanske inte ens vill fråga, så kommer smslånen att finnas kvar i någon form. Sannolikt så kommer smslånen att regleras än mer i framtiden vilket innebär att lånebolagen måste finna nya låneprodukter så att de kan behålla sin lönsamhet. Troligtvis så kommer kreditlån bli vanligare framöver där man ansöker om en kontokredit som man sedan kan nyttja genom att ta ut valfritt belopp vid behov som man sedan betalar tillbaka i sin egen takt.

Viktigt att tänka på när man ansöker om snabblån

En av de viktigaste sakerna att tänka på när man ansöker om snabblån är att inte vara oförsiktig när det kommer till att ansöka om dessa. Ansök till exempel inte om ett snabblån för att spela på ett online casino, eller för att avnjuta nöjen som festande eller annan underhållning som inte varar allt för länge.

Att välja ett snabblån som passar just ens egna situation är av största vikt och planerar man att exempelvis låna pengar för att resa är det viktigt att jämföra lånen och endast ansöka om lån hos en aktör som erbjuder förmånliga lån för just denna typ av konsumtion. Man bör försöka undvika skuldsättning så gott man kan och inte ansöka om lån som man absolut inte behöver ansöka om. Innan du lånar pengar, jämför lånen och se till så du inte ansöker om ett lån du kan hitta med bättre villkor någon annanstans.