Behöver man betala skatt när man investerar i kryptovalutor?

Kryptovalutor blir allt populärare och handeln av dessa ökar i allt större volymer med tiden.

För bara några år sedan var det Sydkoreas intåg till kryptovalutamarknaden som orsakade en stor ökning i kryptovalutornas priser. Detta ledde till att allt fler valde att handla kryptovalutorna och frågor så som skatten på kryptovalutavinster och hur man går till väga för att handla valutorna började bli allt mer förekommande.

I detta inlägg ska vi besvara om man behöver betala skatt på kryptovalutor, och hur man går till väga för att handla valutorna rätt.

Behöver man betala skatt på kryptovalutor?

Svar: Ja.

Att handla kryptovalutor är som vilken annan investering som helst.

När man handlar valutorna så kan de antingen öka eller minska i värde. När de ökar i värde gör man därmed alltså också en vinst. Denna vinst måste man betala skatt på. En s.k vinstskatt—som är fallet med all annan vinst man gör vid privata investeringar och investeringar i företagsform.

Skatten sker genom att man deklarerar sin handel i sin skattedeklaration (eller bokför det om man investerat som företag) och efter att man deklarerat följer även skatten därefter—som vanligt.

För mer information om hur skatt på kryptovalutor fungerar och hur man kan gå till väga för att betala skatten på denna, klicka här.

Tjänster som kan underlätta betalningen av skatt på kryptovalutor

Det finns idag oerhört många tjänster som underlättar skatteprocessen vid just handel av kryptovalutor. Många av dessa finns tillgängliga på nätet och att komma igång med dem är oerhört smidigt och inte krångligt alls.

Oftast är processen så pass smidig att man helt enkelt bara registrerar sig på tjänstens hemsida och därefter styrker sin identitet med exempelvis BankID. Väl registrerad så fyller man i nödvändig info och därefter går man vidare med tjänstens produkt.

Det finns många tjänster som erbjuder lösningar åt just handel av kryptovalutor, på samma sätt som det finns många olika lösningar för de som helt enkelt vill underlätta att betala sin egna privata skatt.

Med tiden dyker det bara upp fler och fler olika tjänster och i takt med att kryptovalutor blir populärare blir även sådana tjänster också det.

Välj helt enkelt en tjänst som passar just dig så är du snart på god väg för att investera i kryptovalutor och ha det väldigt enkelt med att betala skatten på dessa också.