Låna pengar till drömresan

Har du under en längre tid drömt om att åka på en lyxweekend i New York eller varför inte en solig resa till Bali? Har du försökt spara ihop pengar men har inte riktigt nått målet? Då kan du välja ifall du vill fortsätta vänta och spara ihop tillräckligt med pengar eller låna den summan du saknar. Om du planerat din resa för flera månader framöver kan du ge sparandet en chans. Skulle du inte lyckas kan du låna pengar snabbt hos flera långivare. Annars kan du självklart ta ett mindre lån och beställa din resa på direkten, speciellt om det finns ett visst erbjudande ifall du köper resan nu. Istället för att fortsätta spara pengar till resan kan du börja betala av lånet direkt.

Semesterlån eller reselån?

Du som bestämt dig för att låna pengar till din resa måste bestämma dig för vilket lån du vill ansöka om. När det gäller resor är reselånet och semesterlånet de vanligaste alternativen. Men vad innebär de båda?

Reselån: Ett reselån är egentligen bara ett annat namn för ett privatlån utan säkerhet. De finns att hitta hos de flesta långivare/banker. Jämför flera lån innan du väljer ett. På så sätt hittar du det med bäst ränta.

Semesterlån: Semesterlån är i princip ett snabblån utan säkerhet. De finns också hos de flesta långivare, dock marknadsförs de inte alltid som semesterlån. Här gäller samma sak som vid reselån. Det är viktigt att du jämför flera för att hitta bästa räntan.

Tänk över din situation innan du lånar

Innan du bestämmer dig för att ta ett lån är det viktigt att du tänker igenom hela situationen. Vad är anledningen till att du inte klarat att spara ihop alla pengar? Kanske fick du några oförutsedda utgifter? Om de inte dök upp hade du då haft råd med resan? Då kan ett mindre lån vara exakt vad du behöver för att betala resan. Med mindre lån finns det dessutom en möjlighet att du kan betala igen det mesta nästa gång du fått lön.

Jämför flera lån innan du bestämmer dig för vilket du vill ansöka om. Läs igenom alla villkoren och ta reda på vilken ränta de olika långivarna erbjuder. Ett tips är att du besöker en jämförelsesida för lån, där kan du fylla i hur mycket pengar du behöver och få flera alternativ från en rad olika långivare.

Då det är okej/inte okej att låna till resa

Då det är okej

  • Om du har en stabil inkomst och vet att du kommer ha råd att klara av alla kostnader.
  • När du har tagit reda på hur mycket det kommer kosta för dig under amorteringstiden.
  • Det är okej att låna till resan när du endast tar ett mindre lån, helst ett du kan betala tillbaka inom max två månader.

Då det inte är okej

  • När du bestämmer dig för att ta lån utan att tänka på vad det egentligen kommer kosta dig.
  • Om du inte har en fast inkomst eller en låg inkomst.
  • Det är inte rekommenderat att ta lån om anledningen till det är att du inte orkar vänta tills du har sparat pengar.